diumenge, 9 de gener del 2011

Conceptes d'imatge

La Imatge digital  està formada per píxels o vectors.

Les imatges que generem a través d'una camara digital o d'un scanner són imatges de mapa de bits, és a dir,  construïdes a partir de píxels; i les seves característiques principals són:

- Resolució: quantitat de pixels que conté una imatge resolucionat amb el seu temany.  Es mesura amb píxels per polsada (1" =  2.54cm). Segons el medi de la imatge necessitarem una resolució o una altra, per exemple, per imprimir una resolució correcta es de 350dpi i per pàgines web amb 72dpi és suficient. 
 
- Pes: espai que ocupa la imatge a la memòria. es mesura amb Bytes o amb els seus múltiples. És un factor que haurem de tenir molt en compte alhora de treballar amb imatges.

- Grandària: es refereix al temany de la imatge, es mesura multiplicant els seus píxels horitzontals per els verticals. 


Tots aquest aspectes es poden veure clicant amb el botó dret del ratolí sobre la imatge i seleccionant la opció de "propietats" o bé obrint la imatge amb un programa d'edició d'imatges.

Les imatges digitals es poden modificar fàcilment mitjançant programes com GIMP (programa lliure) o Adobe Photoshop (privatiu). A través d'ells podem modificar aspectes com la tonalitat, el temany, la resolució i fins i tot treure o afegir elements de la imatge. (Veure l'entrada de GIMP del blog).
Com a útltim pas haurem de decidir en quin format d'arxiu volem emmegatzemar la imatge (jpg., gift, bmp , pdf..)  i a on la volem emmegatzemar (CD, DVD, a la web...). 
 
 
IMP.: Per començar a treballar amb imatges és molt important dominar els paràmetres abans esmentats i tenir molt clar què volem fer amb a ella i el seu suport, i adaptar les seves característiques als objectius i necessitats establerts. 

  • Informació extreta:
-Apunts de classe
-Entrada d' "imatge" del blog d'en Jordi Simón: http://gestioinformacio.blogspot.com/
-Vikipedia