dilluns, 3 de gener del 2011

Els Blogs i els seus recursos educatius

Què és un blog?

Un blog és una eina que es troba dins d'una web que serveix per publicar, exposar, compartir idees, etc. a nivell individual o privat o per poder compartir-ho amb gent que tingui blogs.

S'actualitza de manera periòdica i per tant, la informació queda ordenada de manera cronològica (publicacions més antigues, més avall es troben). A més a més, permet que els lectors que visitin el blog puguin comentar les publicacions, sempre que l'autor desitgi. 

Al blog es poden crear enllaços entre altres blogs (blogosfera), pàgines webs, enllaçar vídeos...

Els blogs pode tenir finalitat molt diverses: poden ser periodístics, educatius, noticiaris, empresarials...

Nosaltres, per realitzar el nostre blog hem fet servir el BLOGGER, tot i que hi ha altres plataformes que ens permeten crear blogs.


A continuació us deixo un mapa conceptual que ha creat una companya meva, l'Elisabet Marquilles. Està realment bé, i s'hi reflecteixen les idees principals.


Anteriorment, hem citat que mitjançant enllaços des de blogs a altres blogs, es pot crear el fenòmen de la blogosfera, i això és el que ara tractarem.

Coneixem per blogosfera una comunitat de blogs units entre ells mitjaçant enllaços de manera ilimitada. Sense aquests ennllaços és imposible crear aquest fenòmen. Des d'aquesta comunitat es conversa gràcies al diàleg i es comparteixen temes dels mateix interés. Estan organitzats per temàtiques i tenen punts en comú.


La web 2.0:
També és coneguda com WEB SOCIAL. És una web basada i organitzada en comunitats on els usuaris són els creadors dels continguts que es tracten. La web social es basa primordialment en la comunicació entre diferents creadors. 

Són un exemple de web 2.0 els blogs, els wikis, la blogosfera.... , és a dir, tots aquells espais que permetin interaccionar amb altres usuaris.




Informació extreta de: 

-Del llibre "Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents" de Francesc Balagué i Felipe Zayas. Editorial UOC.
-Dels apunts de classe.