dilluns, 10 de gener del 2011

LLENGUATGE AUDIVISUAL. Hemisferi dret i esquerre del cervell


  FERRÈS, J. Vídeo i educació. Barcelona: Paidós, 1992. Aquest llibre tracta de l'hemisferi que hi pren joc a l'hora de captar una informació segons en el format que ens la mostrin.                                                                                                          Segons aquest autor el llenguatge audiovisual és aquell que comunica les idees a través de les emocions
 
El més rellevant que hem extret és la utilització dels hemisferis cerebrals: 
 
  • HEMISFERI ESQUERRE:  Part del cervell que s'encarrega de la part analítica i intel·lectual del cervell, és a dir, la part racional. Dominància de les paraules i de les idees. És la part que s'utilitza quan per exemple parlem, escrivim, llegim, etc.
  • HEMISFERI DRET: És la part del cervell que s'encarrega de controlar els sentiments i les emocions. És la part creativa i imaginativa, en definitiva sobre les funcions no verbals. Per aquest motiu té una gran dominància quan veiem imatges, vídeos, sons, publicitat, etc.

IDEES EXTRETES DEL LLIBRE MÉS RELLEVANTS

  • La nostra societat es transforma a un ritme vertiginós. Actualment i gràcies als medis de masses tecnològics, en la nostra societat torna a predominar l'hemisferi dret.
  • L'escola s'hauria d'adequar i centrar en ensenyar pensant en un futur i renovant les seves metodologies basades sobretot en desenvolupar només l'intel·lectual del infant, és a dir l'hemisferi esquerre del cervell.
  • Ara mateix, la metodologia seguida a les escoles està desfassada amb la societat.  Segueix educant bàsicament a través de la paraula oral i escrita, oblidant molts recursos i medis. Hauria de crear un pont entre ambdós hemisferis i començar a transmetre la informació de manera més interactiva i participativa, implicant i incitant la part emocional i receptiva del infant.
  • A través de les emocions l'infant recorda més les experiències i per tant l'aprenentatge és més directe.

Font d'informació:
- del Capítol 1 del llibre "Video y educación", de J. Ferrès. Editorial: Paidós. Barcelona:1992. 
- http://gestioinformacio.blogspot.com/search/label/v%C3%ADdeo